Waarom maak je best gebruik van een SSL certificaat?

AdobeStock_112494980

Waarom zou je gebruik willen maken van een SSL certificaat? Je website werkt toch ook gewoon, via http://? Waarom zou je via https:// bereikbaar willen zijn? Om deze vragen goed te kunnen beantwoorden, is een uitleg over SSL misschien handig. 

Hoe werkt een SSL certificaat?

Als voorbeeld denk je hierbij aan een contactformulier.

  1. Je bezoekt een pagina met een contactformulier. Deze pagina wordt door je browser van de server naar je computer gedownload en weergegeven.
  2. Na het invullen van je persoonlijke gegevens klik je op verzenden.
  3. De internet browser verzamelt alle gegevens en verstuurt deze naar de server.

Normaal gezien gebeurt dit proces via het HTTP protocol. Mocht er iemand zijn die de verbinding tussen je computer en de server afluistert dan kunnen deze gegevens achterhaald worden.
Bij het gebruik van het HTTPS (HyperText Transfer Protocol Secure) protocol worden de gegevens versleuteld, waardoor het voor een buitenstaander onmogelijk zou moeten zijn om te weten welke gegevens verstuurd worden. Het invullen van een contactformulier ziet er dan zo uit:

  1. Je bezoekt een pagina met contactformulier. Deze pagina wordt door de server versleuteld. De internet browser download deze pagina en krijgt daarbij de sleutel, zodat de pagina kan worden weergegeven.
  2. Na het invullen van je persoonlijke gegevens klik je op verzenden.
  3. De internet browser verzamelt alle gegevens en gebruikt de sleutel om de gegevens te versleutelen. Vervolgens worden de gegevens volledig versleuteld naar de server gestuurd.

Naast de gegevensbeveiliging zijn er verschillende andere voordelen aan het gebruik van een SSL certificaat. Deze drie voordelen zijn noemenswaardig, zo niet doorslaggevend bij de overweging of je wel of geen SSL certificaat wilt gebruiken:

Google gaat ranken op SSL

Sinds januari 2017 beloont Google websites die de HTTPS standaard gebruiken. Onder het mom 'HTTPS anywhere' gaat Google websites die gebruik maken van SSL/TLS hoger indexeren. De redenering hierachter is dat Google alle websites graag zo veilig mogelijk ziet. Op dit moment is de invloed beperkt, maar naarmate er meer websites via SSL bereikbaar zullen worden, zal Google deze invloed verder uitbreiden.

Met SSL voldoe je aan de privacy wet

In bepaalde situaties is het wettelijk verplicht om een SSL-certificaat op je website te installeren. Deze verplichting geldt vanaf het ogenblik dat er op de website persoonsgegevens worden verwerkt. Ter verduidelijking: persoonsgegevens zijn alle gegevens waarmee personen identificeerbaar zijn. 

Wanneer je website persoonlijke gegevens van je bezoekers vraagt en/of opslaat, doe je namelijk aan 'het verwerken van persoonsgegevens'.  Denk bijvoorbeeld aan een contactformulier of webshop. Bij een aanvraag of aankoop vraag je dikwijls om naam, e-mailadres en telefoonnummer. Met andere woorden, bijna iedere website verwerkt persoonsgegevens.

Persoonlijke identificatie

Een SSL certificaat zorgt voor een persoonlijke identificatie van de website en de organisatie achter een website. SSL certificaten zijn een belangrijk instrument in het tegengaan van internetfraude zoals "phishing", waarbij men zich ten onrechte voordoet als een website van een vertrouwde organisatie. Wanneer de meeste websites SSL beveiligd zijn, wordt de aanwezigheid of het ontbreken van een certificaat een belangrijk herkenningspunt.

Conclusie
Zoals je ziet, kan het dus zeker geen kwaad om een SSL certificaat te gebruiken. Heb je een persoonlijke website met informatie over hobby's of vrijwilligerswerk dan is een ssl certificaat mogelijk overbodig en kan je deze kost besparen. Voor iedere serieuze website kan je best overwegen om een SSL certificaat te laten koppelen. 

Nieuw project of een goed idee?

Kom gerust langs en we kunnen vrijblijvend even samenzitten
om de mogelijkheden te bekijken.
 

Tel. 09 298 02 63

U kunt ons momenteel enkel via e-mail bereiken.

maandag
22-02-2021
09:00 - 18:00
dinsdag
23-02-2021
09:00 - 18:00
woensdag
24-02-2021
09:00 - 18:00
donderdag
25-02-2021
09:00 - 18:00
vrijdag
26-02-2021
09:00 - 18:00
zaterdag
27-02-2021
13:00 - 18:00
zondag
28-02-2021
GESLOTEN

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Stuur ons een email voor algemene vragen of ondersteuning.
Uw aanvraag wordt binnen de 24 uur beantwoord.